Ballonger

40 700 anmälda barn, det ni!

Vi vill först börja med att tacka alla er som anmält er till Barnsäkerhetens dag. I skrivande stund är det över 40 000 barn som kommer att marschera baklänges den 21 maj för sin rätt att alltid sitta säkert i bilen. Helt fantastiskt!

Den 21 maj närmar sig med stormsteg och ni kanske redan nu har börjat planera er baklängesmarsch.  Här nedan kommer därför lite tips på aktiviteter som ni kan göra. Och givetvis finns det fina diplom och medaljer som ni kan skriva ut till barnen.

Tips på aktiviteter att hitta på under dagen:

 • Baklängesmarschen: Hur lång sträckan som ni går baklänges ska vara, om den ska vara rak eller krokig, lätt eller svår, bestämmer ni helt själva. Ett tips är att banan är i alla fall 25 meter lång. Banan ska ha en tydlig start och ett tydligt mål. Starta vid målflaggan och gå sedan baklänges hela vägen till start.
 • Mät gärna upp baklängesbanan tillsammans med barnen.
 • Skoja till det och ta på kläderna bak och fram och skorna på fel fot.
 • Sjung barnens namn baklänges under namnsången på morgonen.
 • Arrangera en hel baklängesdag där morgonen börjar med kvällsmat och ät frukost innan ni går hem.
 • Ta en tupplur liggandes med fötterna på huvudkudden.
 • Prata tvärtomspråket; Istället för ”tack” så säger barnen ”varsågod” när det får något, exempelvis fika. När barnen kommer på morgonen så säger fröknarna ”hej då och tack för idag” istället för ”välkomna”.
 • Gör namnlappar att sätta på barnens ryggar där namnen är skrivna baklänges.
 • Barnen kan ha kepsar på bak och fram.
 • Ät maten sittandes på golvet med tallrikarna på stolarna.
 • Hämta hem pyssel från vår blogg och låt barnen ha pysselstund med trafiktema.
 • När det är pysseldags kan barnen även få pyssla tvärtom, exempelvis färglägga utanför linjerna.

Diplom 2014 BSD Medalj Rund BSD Medalj Rosett

Diplom 2014
Medalj Rosett
Medalj Rund

Ni som anmält er förskola  innan den 30 april så kommer ni att få era reflexvästar och pysselböcker skickade till er under vecka 20. 

För er som ännu nte anmält er så finns det fortfarande möjlighet för er att göra detta, vi har pysselböcker kvar men vi kommer inte hinna skicka ut dessa till er innan den 21 maj. Men de kommer till er strax därefter i så fall.

  Skriven av: Josefin | Postat i Uncategorized | Lämna kommentar

   

  Lite frågor & svar

  Vi har fått lite frågor från er ute på förskolorna kring barnsäkerhetens dag och baklängesmarschen. Därför har vi gjort en sammanställning med frågor och svar som vi hoppas ska vara till hjälp för er.

  • Vi har anmält oss, men hur vet vi att vår anmälan blivit registrerad?
   När ni gjort er anmälan så skickar vi ett bekräftelsemejl med alla de uppgifter som ni anmält. Om ni inte fått det så kolla så det inte hamnat i er inkorg för ”skräppost”, annars får ni kontakta oss på Volvia så hjälper vi er.
  •  Måste man gå baklängesmarschen den 21 maj?
   Barnsäkerhetens dag är i år den 21 maj och de flesta förskolor som anmält sig kommer att genomföra aktiviteten denna dag. Men givetvis väljer ni den dagen som passar er förskola bäst.
  • Kostar det något att delta i baklängesmarschen?
   Att delta kostar ingenting.  Marschen är en manifestation för barnens rätt att alltid sitta säkert i bilen.
  •  Hur anordnar vi Barnsäkerhetens dag?
   Barnsäkerhetens dag. Därefter planerar ni er dag, antingen själva eller också tillsammans med andra närliggande förskolor. Var ni väljer att hålla er marsch är valfritt. Tidigare år har det varit populärt att gå på en fotbollsplan, i en park eller på förskolans egen gård.

  Har ni andra frågor eller funderingar får ni gärna kontakta oss.  Lättaste är att skicka oss ett meddelande  här.

   Skriven av: Josefin | Postat i Baklängesmarschen, Barnsäkerhetens dag, Barnsäkerhetens dag 2014 | Lämna kommentar

    

   Pysseldags!

   Då var det dags för lite pyssel här på bloggen. Barnen kan fylla i och färglägga en strålande sol över sommarstugan som man kanske ska besöka under påskhelgen. Och eftersom det går mot våren så kan barnen  öva på att hitta vägen till förskolan med cykeln.

   Klicka på bilden för att ladda ner en utskriftsbar pdf av pysslet till er dator.

   farglagg_miljo

   Pyssel_hitta_vagen

    

   Du behöver Acrobat Reader för att öppna filen. Ladda ner.

    Skriven av: admin | Postat i Allmänt, Pyssel & lekar | Lämna kommentar

     

    Nu kan ni anmäla er till Barnsäkerhetens dag!

    Volvia-BSD-mail-198x300-BarnFörra året gick mer än 37 000 förskolebarn baklänges för sitt rätt att åka så säkert som möjligt i bilen.

    I år hoppas vi bli ännu fler!

    Så välkomna alla förskolor och dagbarnvårdare att anmäla er till årets dag!

    Klicka här för att anmäla er.

     

     Skriven av: admin | Postat i Allmänt, Anmälan, Baklängesmarschen, Barnsäkerhetens dag 2014 | Lämna kommentar

      

     Barnsäkerhetens dag 2014 blir den 21 maj!

     Nu har vi satt datum för årets Barnsäkerhetens dag! Det blir den 21 maj och alla förskolor och dagbarnvårdare är välkomna att delta. Ni kommer att kunna anmäla er här på bloggen från slutet av mars.

      Skriven av: admin | Postat i Uncategorized | Taggad | Lämna kommentar

       

      På med reflexer och reflexvästar!

      Nu faller höstmörkret och det betyder att det är extra viktigt att se till att vi syns ute på vägarna. För faktum är att 40 % av alla trafikolyckor där fotgängare är inblandade inträffar då det är mörkt ute på vägarna. Vid vinterväglag är nämligen bromsträckan längre och dessutom syns gående sämre under vinterhalvåret på grund av mörker och vått väglag.

      Det bästa sättet för att undvika olyckor i höstmörkret är att använda reflexer eller reflexvästar. Med hjälp av reflexer kan en bil upptäcka dig på uppemot 125 meters håll i mörkret. Har du däremot inte reflexer och bär mörka kläder ser en bil med halvljus dig först på 20-30 meters avstånd.

      Bäst syns du om reflexen är i rörelse, exempelvis om den hänger i ett snöre. Reflexer bör även placeras lågt. På så sätt syns de bättre när bilar har halvljuset på. För små barn är reflexväst ett bra skydd i mörkret. Västen får gärna kompletteras med reflexband kring armar och ben.

      För mer information om reflexer och hur du bäst syns i mörkret se ntf.se.

       Skriven av: admin | Postat i Barnsäkerhet | Taggad , , , | Lämna kommentar

        

       Idag går närmare 37 000 barn baklänges för trafiksäkerhet

       Idag genomförs Barnsäkerhetens dag för femte året i rad på initiativ av Volvia Försäkringar och NTF. Höjdpunkten under dagen är en baklängesmarsch där exakt 36 899 barn i år går baklänges för att manifestera sin rätt att sitta säkert i bilen – det vill säga bakåtvänt upp till minst fyra års ålder.

       På förskolan Plommonlunden började dagen med gemensam allsång till Baklängesvisan med Zilla & Totte på bergsprängare. Sedan gick barnen flera baklängesmarscher – och även fröknarna försökte sig på en snabb variant. Alla barn som gick fick medaljer. Fröknarna också. Ett 40-tal barn deltog – och flera av dem blev dessutom intervjuade av Anders från P4 Stockholm.

        

       I Göteborg arrangerade bland annat förskolan Junibacken en baklängesmarsch. Barnen startade här vid mål och gick sedan baklänges hela vägen till start. Efter baklängesmarschen delades både diplom och medaljer ut till alla deltagare!

        

        

        Skriven av: admin | Postat i Baklängesmarschen, Barnsäkerhetens dag 2013 | Taggad , | Lämna kommentar

         

        Inspireras av Baklängesvisan

        Nu är det snart Barnsäkerhetens dag, då 36 400 barn över hela Sverige går baklänges för sin rätt att sitta säkert i bilen – alltså bakåtvänt.

        När Barnsäkerhetens dag startade 2009 skrev Patrik Spång och Josefin Karlsson den nu populära Baklängesvisan. Så här roligt hade vi när vi spelade in den i studion.

         

        http://youtu.be/kuDbFT9bSj8

         

        2011 spelade Zilla & Totte in sin version – titta, lyssna och inspireras.

         

        http://youtu.be/vxPBf6YE-Ac

         

        Här kan ni ladda ner Baklängesvisan och hitta både text, noter och ackord.

         Skriven av: admin | Postat i Barnsäkerhetens dag 2013 | Taggad , , | Lämna kommentar

          

         Viktigt med Barnsäkerhetens dag

         Här är ett nytt inlägg av vår gästbloggare Jennifer Benisty. Hon har två små killar, en man och driver bloggen Avenymamma.se. När hon inte skriver varvar hon familjelivet med jobbet som inköpare och brinner starkt för mode – både för stora och små.

         Barnsäkerhetens Dag och baklängesmarschen den 22 maj närmar sig. Därför tänkte jag berätta varför jag tycker att det känns så viktigt med att uppmärksamma just denna dag. Vad är syftet med denna dag? Jo, vid sidan av att det är en himla kul grej det här med att göra saker baklänges så är ju hela meningen med den att vi tillsammans ska uppmärksamma varandra på att det är superviktigt det här med säkerheten i bilen, och i synnerhet det här med att låta barnen sitta bakåtvända.

         För ett drygt ett halvår sedan hade vår minsting här hemma växt ur sitt babyskydd och det var dags för en ny stol till bilen. Alla som köpt en bilstol vet att det inte är hushållets minsta utgift direkt (och troligtvis inte den enda heller) så automatiskt tänkte vi tanken att vi kanske kunde låta lillebror ärva storebrors stol. På så vis skulle vi direkt kunna “uppgradera” till nästa stol och därmed “spara” en slant. Som den bloggare jag är så postade jag såklart mina planer i ett inlägg och överöstes direkt av varningskommentarer. Som tur var så är mina fina läsare av det upplysta slaget men jag är ganska säker på att det finns fler än vi där ute som kanske tror att man väljer bilstol endast efter längt och vikt? Fel. Fel. Fel. Jag vet bättre nu och jag hoppas mitt gästbloggande här hjälper till att sprida budskapet.

         Barnsäkerhetens dag firas för att uppmärksamma vikten av att ALLA barn sitter bakåtvänt i bilen fram till (minst) 4-5 års ålder. Vikt och längd spelar absolut roll men här handlar det helt enkelt främst om att barns nackmuskelatur inte är tillräckligt utvecklad för att klara av en krock framåtvänd innan denna ålder. Läs mer om de allmänna rekommendationerna här, och drive safe tills vi syns nästa gång, kära ni!

         - Mamma, om jag går sönder så kan du inte laga mig…
         kloka ord från en klok 3-åring.

          

         Jennifer Benisty

         Avenymamma.se

          Skriven av: admin | Postat i Gästbloggare | Taggad , , , , | 2 Svar

           

          Sista chansen att anmäla er

          Nu är mer än 35 000 förskolebarn över hela Sverige anmälda till Barnsäkerhetens dag den 22 maj! Det tycker vi är väldigt roligt – även om vi nu måste meddela att reflexvästarna är slut. Men alla som anmäler sig nu får naturligtvis pysselböcker till alla barn.

          Ni som ännu inte har anmält er kan göra det här. Om ni vill hinna få era pysselböcker i tid till Barnsäkerhetens dag behöver ni anmäla er senast den 10 maj.

          Anmokläv!

           Skriven av: admin | Postat i Barnsäkerhetens dag 2013 | Taggad , , | Lämna kommentar